Jonge skiër brekebeen

23 februari 2014

skierSteeds meer tieners raken geblesseerd tijdens de wintersport. Meer dan de helft van de 30.000 snowboarders die tijdens de vakantie letsel oplopen, is tussen de 10 en 19 jaar oud.

Dit aantal lag in het verleden veel lager. De belangrijkste oorzaak is een slechte fysieke voorbereiding op het wintersporten. Daarvoor waarschuwt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. De financiële schade als gevolg van deze blessures loopt in de miljoenen, omdat mensen door hun wintersportkwetsuur zeker een paar dagen niet kunnen werken. De extra kosten die op de vakantielocatie zelf zijn gemaakt, worden in deze berekening zelfs nog buiten beschouwing gelaten.
Het totale aantal geblesseerden tijdens de wintersport neemt overigens al een paar jaar af. Maar het aantal jonge slachtoffers neemt verhoudingsgewijs juist toe. Het gaat dan vooral om gescheurde kruisbanden en overbelaste pols- en schouderspieren en -gewrichten.

Risico’s

De fysiotherapeuten drukken ouders daarom op het hart om hun kinderen van tevoren bewust te maken van de risico’s van het wintersporten. Dit helpt de kans op blessures flink te verminderen. „Een deel van de kwetsuren hoort gewoon bij sporten”, legt woordvoerder Rik Geus uit, die in het verleden Nederlandse sporters tijdens de Winterspelen begeleidde. „Maar met goede voorbereidingen zijn veel problemen ook voor onervaren wintersporters te voorkomen.”

Een goede algehele conditie is niet genoeg, waarschuwt Geus. „Skiën en snowboarden zijn activiteiten die wezenlijk verschillen van hardlopen of fietsen. Je belast heel andere spieren en gewrichten.” Sportscholen en sportwebsites bieden tegenwoordig goede sneeuwfitprogramma’s aan ter voorbereiding. Ook is het belangrijk dat wintersporters zich van tevoren inlezen over de kwaliteit en stroefheid van de sneeuw in het gebied.
Vele tienduizenden Nederlanders trekken er de komende  weken tijdens de voorjaarsvakantie weer op uit voor sneeuwpret.

Ander nieuws

Neem contact op

Vul onderstaande formulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.