Elektrostimulatie in plaats van krachttraining bij ernstige COPD

12 maart 2014

De algehele conditie van patiënten gaat vaak achteruit als gevolg van kortademigheid. Door luchttekort worden COPD’ers minder actief, waardoor ook de beenspieren steeds zwakker worden. Longrevalidatie moet een uitkomst bieden, maar dat was vaak te zwaar. Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) biedt uitkomst, zo vond Maurice Sillen.

1702998

Sillen promoveert 10 april op zijn onderzoek naar het gebruik van NMES bij COPD-patiënten. De fysiotherapeut publiceerde een artikel in het tijdschrift Thorax. Het onderzoek was gericht op het trainen van de beenspieren. In een normaal traject voor longrevalidatie wordt krachttraining toegepast. Voor veel COPD’ers is dat echter te zwaar. Zij worden kortademig tijdens fysieke inspanning.

Sillen onderzocht daarom een methode die fysiek minder inspannend was: NMES. Daarbij worden de beenspieren via elektrische impulsen geprikkeld. Het blijkt dat de spierkracht met behulp van elektrische stimulatie vooruit gaat en wel in dezelfde mate als met krachttraining. Ook verbeterde de wandelafstand, de fietsduur en de kwaliteit van leven.

Aan het gerandomiseerde onderzoek van Sillen deden vijftien patiënten mee. Een groep van negen mannen trainde thuis de quadriceps femoris met de NMES-methode, gedurende zes weken. De andere groep van zes personen wachtte eerst zes weken voordat ze met de NMES-training begonnen. Het blijkt dat alle patiënten de training konden afmaken, zelfs als er exacerbaties waren.

“De elektrische spierstimulatie wordt door patiënten met ernstig COPD goed verdragen omdat er nauwelijks meer ademhaling voor nodig is. Terwijl bij fietsen, wandelen en krachttraining de ademhaling extra wordt belast”, aldus Sillen die in zijn dagelijks leven als fysiowetenschapper verbonden is aan CIRO+. “De longfunctie verbetert niet door longrevalidatie. Echter, door de conditie van de beenspieren te verbeteren, kunnen deze patiënten meer thuis doen met minder klachten.”

Bron: FysioActueel.nl

 

Ander nieuws

Neem contact op

Vul onderstaande formulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.