Alle nieuwsitems hier in zetten

Nieuwe locatie Middenmeer

Vanaf 4 januari 2016 is de locatie Middenmeer verhuisd van Poststraat 12 naar Brugstraat 42 te Middenmeer. De locatie was voorheen het kantoor van de Rabobank en de Omring en bevindt zich naast De Jong Middenmeer.

Patiënt met etalagebenen loopt te snel aan de fysiotherapeut voorbij

Mensen met ‘etalagebenen’ krijgen te snel een dotterbehandeling in het ziekenhuis. De ingreep kost volgens een nieuwe studie onnodig geld en biedt weinig verlichting.

De acute pijn, veroorzaakt door vernauwde slagaders in de benen, zou kunnen worden verholpen door intensieve looptherapie. Dat schrijft Trouw maandag op basis van een studie van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis.

Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij rond de zesduizend patiënten. Bij het grootste gedeelte van deze mensen zou de looptherapie minstens zo effectief zijn.

De therapie is gemiddeld zes keer zo goedkoop als de dotterbehandeling en zou de oorzaak van het probleem aanpakken. “Wie zich alleen laat dotteren, zonder zijn leefstijl te veranderen, loopt bovendien grote kans op een vernauwing op een andere plek, en dus een nieuwe ingreep. Dat geldt niet voor de looptherapie”, aldus Lindy Gommans, de arts-onderzoeker die het onderzoek leidde.

Door de pijn heenlopen
Mensen schrikken nogal eens terug voor de looptherapie: die is met meerdere keren per week en veel thuisoefeningen intensief, en begint vaak met het ‘door de pijn heenlopen’. “We willen doorgaans alle pijn vermijden, maar soms is dat niet de beste oplossing”, zegt Gommans. De looptraining, die de actieradius van mensen soms vier keer zo groot maakt, wordt vaak niet vergoed: wie niet aanvullend is verzekerd, moet de eerste twintig sessies zelf betalen. “Deze specifieke behandeling, waarbij je mensen ook kunt adviseren over zaken als roken en overgewicht, hoort thuis in het basispakket”, zegt Gommans.

De looptherapie duurt lang: mensen moeten meerdere keren per week thuisoefeningen doen en langs bij de fysiotherapeut. Daarnaast moet “door de pijn heen” worden gelopen.

In Nederland hebben naar schatting 350.000 mensen boven de 55 jaar last van een etalagebeen.

Bron: nu.nl

Waarom paracetamol amper werkt en zelfs slecht voor je lichaam kan zijn

Paracetamol helpt niet tegen lage rugpijn en pijn die wordt veroorzaakt door artrose. Artsen moeten beweging voorschrijven. Dat hebben Australische wetenschappers gezegd.

De pijnstiller, die door miljoenen Nederlanders wordt geslikt, werkt niet beter dan een placebo, zo blijkt uit een grote studie. Zo’n 2,4 miljoen Nederlanders hebben chronische lage rugklachten. Nog eens 1,2 miljoen hebben artrose.

Hoewel artsen in de meeste gevallen paracetamol voorschrijven om de pijn te verzachten, heeft de pijnstiller weinig effect. Het middel kan op de lange termijn zelfs leverschade veroorzaken, zo waarschuwt de Universiteit van Sydney in het British Medical Journal.

Tijdens het onderzoek werd paracetamol tegen lage rugpijn en artrosepijn geassocieerd met een hoger risico op levertoxiciteit. In 2013 werd al gewaarschuwd dat langdurig gebruik van paracetamol kan leiden tot hart-, nier- en darmproblemen en zelfs sterfte.

“Artsen moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar opwegen,” zei professor David Hunter van de Universiteit van Sydney. “Paracetamol is niet doeltreffend en kan schadelijk zijn. We kunnen het gebruik ervan voor deze aandoeningen niet rechtvaardigen.”

In de meeste internationale klinische richtlijnen staat dat lage rugpijn en artrose in eerste instantie behandeld moeten worden met paracetamol. De wetenschappers roepen op deze richtlijnen te herzien. Tot de behandelingen die wel effectief zijn voor patiënten worden onder meer fysieke therapieën en beweging gerekend.

paracetamol-pijn

Snellere hulp voor patiënten fysiotherapeut

Fysiotherapeuten kunnen vanaf 2015 patiënten direct behandelen na een intake. Dit is goed nieuws want patiënten kunnen hierdoor sneller worden geholpen als dat nodig is. De NZa maakt dit mogelijk op verzoek van de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten KNGF en de consumentenorganisaties NPCF en de Consumentenbond. Zie ook het artikel Einde spagaat voor de fysiotherapeut. 

Nu geldt nog de regel dat screenen/onderzoeken en behandelen door de fysiotherapeut op eenzelfde dag niet vergoed mag worden. Dat mag nu alleen als er sprake is van een medische noodzaak. In praktijk blijkt het soms lastig om dit aan te tonen. Hierdoor wordt de declaratie van een zitting na Screening en Intake & Onderzoek meestal afgekeurd. Met deze wijziging wordt het mogelijk om de behandeling, als dit nodig is, direct na Intake & Onderzoek te starten.

Consumentenbelang

Fysiotherapeuten én consumenten geven aan dat het veel praktischer en consumentvriendelijker is als diagnose en behandeling in sommige situaties wel direct achter elkaar kunnen gebeuren. Daarom past de NZa de declaratieregel aan. Voorwaarde is wel dat fysiotherapeuten hun patiënten goed informeren over het verschil tussen onderzoek en een zitting en over het feit dat er meerdere prestaties op één dag gedeclareerd kunnen worden.

Bron: NZa

Actief bij Team Fysiotherapie HollandsKroon

Vanaf 1 juli 2014 is Trea werkzaam binnen de praktijk van Team Fysiotherapie HollandsKroon.

Fysiotherapie_logo_rgb-small

Elektrostimulatie in plaats van krachttraining bij ernstige COPD

De algehele conditie van patiënten gaat vaak achteruit als gevolg van kortademigheid. Door luchttekort worden COPD’ers minder actief, waardoor ook de beenspieren steeds zwakker worden. Longrevalidatie moet een uitkomst bieden, maar dat was vaak te zwaar. Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) biedt uitkomst, zo vond Maurice Sillen.

1702998

Sillen promoveert 10 april op zijn onderzoek naar het gebruik van NMES bij COPD-patiënten. De fysiotherapeut publiceerde een artikel in het tijdschrift Thorax. Het onderzoek was gericht op het trainen van de beenspieren. In een normaal traject voor longrevalidatie wordt krachttraining toegepast. Voor veel COPD’ers is dat echter te zwaar. Zij worden kortademig tijdens fysieke inspanning.

Sillen onderzocht daarom een methode die fysiek minder inspannend was: NMES. Daarbij worden de beenspieren via elektrische impulsen geprikkeld. Het blijkt dat de spierkracht met behulp van elektrische stimulatie vooruit gaat en wel in dezelfde mate als met krachttraining. Ook verbeterde de wandelafstand, de fietsduur en de kwaliteit van leven.

Aan het gerandomiseerde onderzoek van Sillen deden vijftien patiënten mee. Een groep van negen mannen trainde thuis de quadriceps femoris met de NMES-methode, gedurende zes weken. De andere groep van zes personen wachtte eerst zes weken voordat ze met de NMES-training begonnen. Het blijkt dat alle patiënten de training konden afmaken, zelfs als er exacerbaties waren.

“De elektrische spierstimulatie wordt door patiënten met ernstig COPD goed verdragen omdat er nauwelijks meer ademhaling voor nodig is. Terwijl bij fietsen, wandelen en krachttraining de ademhaling extra wordt belast”, aldus Sillen die in zijn dagelijks leven als fysiowetenschapper verbonden is aan CIRO+. “De longfunctie verbetert niet door longrevalidatie. Echter, door de conditie van de beenspieren te verbeteren, kunnen deze patiënten meer thuis doen met minder klachten.”

Bron: FysioActueel.nl

 

Jonge skiër brekebeen

skierSteeds meer tieners raken geblesseerd tijdens de wintersport. Meer dan de helft van de 30.000 snowboarders die tijdens de vakantie letsel oplopen, is tussen de 10 en 19 jaar oud.

Dit aantal lag in het verleden veel lager. De belangrijkste oorzaak is een slechte fysieke voorbereiding op het wintersporten. Daarvoor waarschuwt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. De financiële schade als gevolg van deze blessures loopt in de miljoenen, omdat mensen door hun wintersportkwetsuur zeker een paar dagen niet kunnen werken. De extra kosten die op de vakantielocatie zelf zijn gemaakt, worden in deze berekening zelfs nog buiten beschouwing gelaten.
Het totale aantal geblesseerden tijdens de wintersport neemt overigens al een paar jaar af. Maar het aantal jonge slachtoffers neemt verhoudingsgewijs juist toe. Het gaat dan vooral om gescheurde kruisbanden en overbelaste pols- en schouderspieren en -gewrichten.

Risico’s

De fysiotherapeuten drukken ouders daarom op het hart om hun kinderen van tevoren bewust te maken van de risico’s van het wintersporten. Dit helpt de kans op blessures flink te verminderen. „Een deel van de kwetsuren hoort gewoon bij sporten”, legt woordvoerder Rik Geus uit, die in het verleden Nederlandse sporters tijdens de Winterspelen begeleidde. „Maar met goede voorbereidingen zijn veel problemen ook voor onervaren wintersporters te voorkomen.”

Een goede algehele conditie is niet genoeg, waarschuwt Geus. „Skiën en snowboarden zijn activiteiten die wezenlijk verschillen van hardlopen of fietsen. Je belast heel andere spieren en gewrichten.” Sportscholen en sportwebsites bieden tegenwoordig goede sneeuwfitprogramma’s aan ter voorbereiding. Ook is het belangrijk dat wintersporters zich van tevoren inlezen over de kwaliteit en stroefheid van de sneeuw in het gebied.
Vele tienduizenden Nederlanders trekken er de komende  weken tijdens de voorjaarsvakantie weer op uit voor sneeuwpret.

Whatsappers naar de Fysio

Whatsappers-naar-de-fysio-Telegraaf

Informatie Fysio 2014

voorbeeldposter-fysio